TÆNDER OG SYGDOM
Som praktiserende læge siden 1975, har jeg specielt siden 1985 beskæftiget mig med kronisk syge og patienter uden diagnose. Dette arbejde ville være umuligt uden et tæt tværfagligt samarbejde, specielt med kompetente tandlæger. Følgende er blot en kort introduktion:
Tandlæger vil få en nøgleposition i det fremtidige sundhedsvæsen. Tændernes betydning i forebyggelse og helbredelse af sygdomme er i dag stærkt undervurderet i Danmark.
Denne opfattelse støttes nu også af WHO, der har udarbejdet en global aktionsplan. En enestående historisk begivenhed vedtaget af 193 lande i FN. Tandlægers patientsammensætning vil ændre sig, siger ophavsmanden, den danske professor Poul Erik Petersen. Der skal bl.a. fokuseres mere på koblingen mellem oral sundhed, generel sundhed og livskvalitet.
Epokegørende forskning fra 20’erne og 30’ernes USA bliver nu genopdaget. Pionerer som Weston Price, Francis Pottenger og Edward Rosenow får sin renæssance. I Skandinavien har små grupper af læger og tandlæger for længst inddraget disse prægtige pionerers forskningsresultater i et frugtbart, tværfagligt samarbejde.
Den svenske forsker Rutger Persson, professor i parodontologi og oral medicin ved Universitetet of Washington i Seattle, USA, er nået frem til opsigtsvækkende resultater i et kontrolleret studie af i alt 1.100 ældre personer. Han er ikke i tvivl om, at der er en klar sammenhæng mellem paradentose og hjertesygdomme. Det samme er Ricardo Sanches, cheflæge på Hjertecenter Varde. Syge tænder bør trækkes ud inden vi lægger patienter på operationsbordet, siger Sanches.
Den norske dr. odont. Ketil Moen publicerede i sin afhandling "Oral implications of rheumatoid arthritis. A clinical and immunological approach" opsigtsvækkende nyt om sammenhængen mellem tandinfektioner og udvikling av ledegigt og andre reumatiske lidelser.
Professor i oralbiologi Ingar Olsen på Rikshospitalet i Oslo har analysert DNA fra bakterier i vævsprøver fra hjerteinfarkter, aneurysmer og cerebrale insulter. Han og andre forskere er kommet til overraskende fund. Bakterierne i disse vævsprøver stammede fra mundhulen. Den danske Professor Palle Holmstrup, Tandlægehøjskolen, Københavns Universitet, bekræfter disse sammenhænge gennem sin forskning. I USA har forskere ved Harvard School of Public Health sammenlignet 16 års undersøgelser af mere end 50.000 patienter og er kommet frem til, at dårlige tænder øger risikoen for at udvikle kræft i bugspytkirtlen med 60 procent.
I min første bog, ”Vitaminrevolutionen” fra 1996, beskrev jeg betydningen af dette træfaglige samarbejde. Kapitlet om tænder er udvidet i min nyeste bog ”Når naturen helbreder”. Når WHO får gennemført ”Den Globale grundlov i oral sundhed”, vil tandlæger få en endnu større betydning for befolkningens generelle sundhed.
Knut Flytlie
Speciallæge i almen medicin.
Medstifter af Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin og
Skandinavisk netvært for komplementær medicin.
Nu får dr. Flytlie støtte for sin teori fra selveste WHO. Du kan læse mere
her.