Myter om kolesterol
af Uffe Ravnskov, dr.med., docent
Hvem er Uffe Ravnskov
En af de mest sejlivede myter indenfor medicinen er at for meget animalsk fedt i maden og et forhøjet kolesteroltal er farligt for hjertet og blodkarrene.
På denne og de følgende websider kommer nogle fakta som sikker vil overraske mange og som de fleste læger og forskere ikke kender til.
Den som kun har læst hvad Hjerteforeningen og de amerikanske sundhedsmyndigheder skriver om kolesterol og hjertesygdom kan let få tanken at dette er det rene galimatias. Kig derfor på dr. Ravnskovs hjemmeside med listen over hans videnskabelige artikler og på anmeldelserne af hans bog
Læs også Dr. Ravnskovs tankevækkende artikel "High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis. Den blev publiceret 2003 i Quarterly Journal of Medicine, en af verdens ledende medicinske tidsskrifter og har i lang tid været den mest læste artikel i dette tidsskrift. En populær-videnskabelig variant af artiklen findes på engelsk, dansk, svensk og Italiensk
Mange læger, forskere og andre universitetsfolk verden rundt er enige med Dr. Ravnskov.
Gå til THINCS The International Network of Cholesterol Skeptics
Her kommer nogle fakta
1. Kolesterol er ikke en dødelig gift, men et stof som er livsvigtigt for alle cellers konstruktion og funktion. Kolesterol er hverken ”godt” eller ”ondt”; derimod påvirkes blodets indhold af kolesterol af mange faktorer, for eksempel stress, fysisk aktivitet, ændringer af kroppens vægt, rygning og meget mere.
2. Et højt kolesteroltal påstås at fremkalde åreforkalkning og hjerteinfarkt. Talrige studier har imidlertid vist at mennesker med et lavt kolesteroltal bliver lige så åreforkalkede som mennesker med et højt.
3. Vi producerer selv 3-4 gange mere kolesterol end vi spiser. Produktionen øger når vi spiser for lidt kolesterol og mindsker når vi spiser store mængder. Dette forklarer hvorfor vi ikke kan ændre vores kolesteroltal mere end i gennemsnit nogle få procent ved at ændre vores spisevaner.
4. Kostens indhold af kolesterol og animalsk fedt har heller ikke noget med åreforkalkning eller hjerteinfarkt at gøre. For eksempel har mere end 30 studier vist at den mængde fedt som infarktpatienter har spist inden sygdommen ikke var større end det andre spiser.
5. Kolesterolsænkning med de medicinske præparater som ikke tilhører statingruppen er ikke i stand til at mindske risikoen for at dø af et hjerteinfarkt; de er desuden farlige for helbredet og kan forkorte vores liv.
6. De nye kolesterolsænkende stoffer statinerne forebygger hjertesygdom, men effekten er beskeden og har ikke noget med kolesterolsænkningen at gøre. Desværre resulterer de også i cancer, i hvert fald hos forsøgsdyr. Om de gør det hos mennesker ved vi ikke endnu, fordi vi kender kun resultaterne fra ti års statinbehandling. Man får for eksempel ikke cancer efter blot ti års rygning.
7. Et højt kolesteroltal er kun en risikofaktor for mindre end 10 % af alle dem der får hjerteinfarkt. Desuden beskytter det mod infektioner, og gamle mennesker med et højt kolesteroltal lever længere end gamle mennesker med et lavt.
8. Mange af disse fakta har været præsenteret i videnskabelige tidsskrifter og bøger gennem årtier, men kun få kender til dem.
9. Grunden til at lægfolk, læger og de fleste forskere aldrig har hørt om det er, at alle resultater der taler imod kolesterolkampagnens budskaber, ignoreres eller fejlciteres i den videnskabelige litteratur.
Vil du vide mer? Læs Dr. Ravnskov's bog "The Cholesterol Myths". Her kan du også læse om
...de mange mislykkede kolesterolsænkende eksperimenter,
...de meningsløse dyreeksperimenter,
...familiær hyperkolesterolæmi og hvorfor man ikke skal være alt for bekymret for det,
...myterne om triglyceriderne,
...farerne ved at spise for meget flerumættet fedt og for meget transfedt,
...de ulogiske argumenter for middelhavskosten
...det svage grundlag for Dr. Ornish´ "revolutionerende" kostråd,
...hvordan vi narres af lægemiddelfirmaerne og kolesterolkampagnens ledere
...og meget meget mere.
Med mange morsomme illustrationer af Sidney Harris, Robert Mankoff, Johnny Hart, Junko Innanen, Tim Toles og Harley L Schwadron
Anmeldelser af The Cholesterol Myths
John Brignell, PhD, Professor i biokemi (på engelsk)
Stephen Byrnes, PhD, ND, RNCP (på engelsk)
Michael Gurr, PhD, Professor i biokemi (på engelsk)
Bodil Jönsson, PhD, Professor i fysik (på svensk)
Joel Kauffman, Professor i farmakologi og biokemi (på engelsk)
Ira Pilgrim, PhD (på engelsk)
Ray Rosenman, MD, verdenskendt amerikansk kardiolog (på engelsk)
Clara Felix (på engelsk)
Klip fra anmeldelser på amazon.com og amazon.co.uk
Kan fås hos mange amerikanske boghandlere eller fra New Trends Publishing
Europæiske kunder: Counter Culture
Australske kunder: Bodychoice
Sverige: ad.libris.dom
Danmark: alun.dk
En tysk udgave, "Mythos Cholesterin" fås hos Hirzel Verlag, Stuttgart.
Om forfatteren
Dr. Ravnskov er en uafhængig forsker. Han har aldrig modtaget økonomiske bidrag udefra til sin forskning om kost, kolesterol og hjertesygdomme, heller ikke til sine websider eller sin bog.
En speciel tak til Jan Petersen som gav mig idéen at oversætte den engelske udgave af websiden til dansk
© Uffe Ravnskov
Publiceret første gang på engelsk i Januar 1997 og på dansk i Oktober 2005