Madintolerancetest

Hvis ikke forsøget med Blodtypekost har forbedret situationen, kan man i dag sende en blodprøver til udenlandske laboratorier for at få afsløret eventuel fødemiddelintolerance, den såkaldte IgG - Immunglobulin G - intolerance.
 

Fødemiddelintolerancer hører til de hyppigste patientklager. Ud fra flere undersøgelser regner man med, at over 40 % af den europæiske befolkning lider af fødemiddelintolerance på et eller andet tidspunkt i sit liv. Er de tilgrundliggende mekanismer af immunologisk karakter, altså en specifik reaktion mellem proteiner i fødemidlet og immunsystemet, så taler man om fødemiddel allergi eller overfølsomhed for mad.

 
Når det gælder allergi, så taler man om to typer:
 
Type 1 allergi
En straks-reaktion, type 1 allergi, repræsenteret af immunglobulin E (IgE-antistoffer), og en type 2 allergi, repræsenteret af immunglobulin G (IgG-antistoffer), der er en forsinket reaktion (timer til dage).
 
Type 2 allergi
Ved fødemiddelallergi er type 2 den almindeligste og sværeste at diagnosticere, på grund af tidsforskydningen. Disse immunglobuliner (IgG4) er i stand til at klæbe sig fast på cellerne i immunsystemet. Ved den næste kontakt med allergenet (maden), tømmes der histamin ud i vævet, der udløser den egentlige allergiske reaktion.
 
Det kliniske sygdomsbillede på denne overfølsomhedsreaktion kan være uspecifikt. Det afhænger af hvad hvilket organsystem der er vort svage led, vort reaktionsorgan. Nogle reagerer fra mave-tarm kanalen (diaré, forstoppelse, tarmbetændelse), nogle på huden (nældefeber, eksem, atopisk dermatit) og andre fra luftvejene (høfeber, astma). Men også symptomer som uklare vægtændringer, overvægt, migræne, forhøjet blodtryk og bindevævssygdomme er sat i forbindelse med fødemiddelintolerance.
 
Behandling:
  1. Ved stærk positiv reaktion (klasse 5 + 6) tilrådes der, helt at undgå det pågældende fødemiddel i minimum 3-4 uger, for at se om tilstanden forbedres. Hvis ja, kan man lave en provokationstest, for at se om der kommer en reaktion. Hvis ja, bør man undgå dette fødemiddel de næste par år og derefter kun undtagelsesvis spise det.
  2. Ved allergisk reaktion (klasse 3 + 4) tilrådes der kun at spise det pågældende fødemiddel en gang i mellem, ikke til daglig.