En dyrearts livslængde bestemmes blandt andet af dyrets evne til at beskytte sine fedtstoffer mod forharskning. Vi kalder det med et fint ord for "dyrets antioxidative kapacitet". Hvis belastningen fra omgivelserne (det oxidative stress) overskrider vor naturlige, nedarvede beskyttelse (den antioxidative kapacitet), kan det disponere til sygdom.
Er vi født med dårlige gener, uden beskyttelse ("Lada-type"), kan vi øge kroppens modstandskraft, ved at tilføre ekstra konserverende vitaminer (C, E, B6, Q10) og mineraler (selen, kobber, zink). Omvendt er det spild at spise en masse vitaminpiller, hvis man har en god, medfødt indre beskyttelse (Rolls-Royce-type).
Takket være italienske forskere har vi i dag mulighed for at måle både de nedbrydende kræfter, DOS (=Det Oxidative Stress eller den kraft der trykker den svømmende ned i vandet) og din krops konserveringsevne BAP (=Bevaret Antioxidativt Potentiale eller den kraft der holder den svømmende flydende). Det er to forskellige blodtest.
Det er vor erfaring indtil videre, at ca. 1/4 af vore patienter spiser vitaminer uden grund! Vi ved ikke hvordan situationen er i den brede befolkning.
Disse test gør det muligt for os, at finde ud af hvem der ældes hurtigere end nødvendigt og har behov for ekstra tilskud af beskyttende vitaminer. Her har vi for første gang en målemetode for frie iltradikalers belastning af organismen.